© Sanne te Loo

Brons - een boek over de bronstijd

Welkom in de wondere wereld van brons! Brons is niets minder dan magisch. Het is het eerste metaal dat gebruikt werd om gereedschappen van te maken in plaats van steen. Je kunt er de prachtigste voorwerpen van gieten. En misschien wel het mooiste: je kunt het eindeloos hergebruiken. Ook vierduizend jaar geleden al, toen de bronstijd begon.

koperader2.jpg
Bijzondere bronstijd

​​

Misschien heb je nog nooit van de bronstijd gehoord. Het is dan ook al behoorlijk lang geleden: van 2000 tot 800 voor Christus! Maar er is heel veel bijzonders over te vertellen. Brons zorgde bijvoorbeeld voor de eerste echte wapens ter wereld: zwaarden. Er ontstonden handelsnetwerken door heel Europa, want de ingrediënten voor brons, koper (op de foto) en tin, waren lang niet overal te vinden. Je had mensen die de baas waren over de bronshandel: de oliesjeiks van de prehistorie. Iedereen wilde brons. Het was zeldzaam en kostbaar. Maar het gekke is: een deel van die mooie bronzen voorwerpen eindigde in rivieren en moerassen. Ze werden door hun bezitters achtergelaten in het landschap. Waarom?

Een groot mysterie

​​

Er is maar één iemand die het antwoord op die vraag zou kunnen vinden: professor David Fontijn van de Universiteit Leiden. Al jarenlang houdt hij zich bezig met het bestuderen van die vreemde gewoonte van de mensen uit de bronstijd: het weggooien van het mooiste en duurste wat je hebt. Waren die mooie spullen misschien een offer voor de goden? Waren er vreselijke dingen mee gebeurd waardoor ze moesten verdwijnen? Of was er iets heel anders aan de hand? Alles wat je leest in Brons is gebaseerd op Davids bijzondere onderzoek. Ik neem je vierduizend jaar mee terug in de tijd, van kleine dorpjes in Nederland en België naar ruige bergtoppen in de Balkan. Van het noordelijkste puntje van Denemarken naar de vruchtbare aarde van Turkije. Je leert over het ontstaan van brons en hoe het de wereld veroverde. Je ontdekt gezonken schatten in mistige moerassen, die stuk voor stuk hun bijzondere verhalen vertellen. In Brons hebben spullen een eigen stem. En...

ommerschans.jpg

© RMO

Ontmoet de hoofdrolspelers!

​​

...je kunt ze ook nog eens in het echt gaan bekijken! Niet eens zo ver weg: in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Op de afdeling Archeologie van Nederland worden allerlei prachtige bronzen voorwerpen tentoongesteld, waarvan de meeste ooit door archeologen zijn gevonden in een rivier of een mistig moeras... Ga dan vooral ook even langs bij het zwaard van Jutphaas en het zwaard van Ommerschans. Je ziet het eigenlijk al meteen: hoewel het zwaard van Jutphaas veel kleiner is dan dat van Ommerschans, lijken de twee enorm op elkaar. Deze magische zwaarden hebben een héél bijzonder verhaal... maar dat moet je in Brons gaan lezen!