top of page

Linda Dielemans

  • Instagram
  • LinkedIn
egtvedfreewrite.png
Mijn Storytel Originals

Een Storytel Original is een verhaal dat speciaal is geschreven als luisterboek. Maar het is geen gewoon luisterboek: het bestaat uit meerdere afleveringen! Je kunt het dus bingen als een Netflixserie, maar de afleveringen ook een voor een rustig luisteren op momenten dat je er tijd voor hebt. Mijn Originals spelen zich af in een ver verleden en zijn net als mijn boeken gebaseerd op echte vondsten en vindplaatsen, maar er is één groot verschil: ze zijn niet geschreven voor kinderen... Ben je nieuwsgierig geworden? Ga dan naar de website van Storytel en bekijk wat ze allemaal te bieden hebben; vaak is er een gratis probeerperiode. Veel luisterplezier! (Lezen als e-book kan ook!)

Cover_Ötzi_Part I_AUDIO.jpg

Ötzi

 

Al zijn hele leven is kopersmid Igon op zoek naar een manier op veilig koper te smeden. De giftige damp die vrijkomt bij het smelten heeft hem zijn familie gekost, iets wat hij nooit meer wil meemaken. Terwijl Igon naarstig op zoek is naar de oplossing, houdt hij iedereen om zich heen op afstand. Zelfs genezeres Osane, met wie hij af en toe het bed deelt. Hij kan haar niet meer bieden tot hij het rode koper heeft gevonden. Maar dan slaat het noodlot toe.

5300 jaar geleden stierf een man met een pijl in zijn schouder op de Tisenjoch, een hoge bergpas in de Alpen van Zuid-Tirol. In 1991 werd zijn lichaam teruggevonden door twee bergwandelaars. Tegenwoordig kennen we hem als Ötzi, de ijsmummie. Alle voorwerpen die in deze Original zijn beschreven – bijvoorbeeld zijn koperen bijl, zijn rugzak, de berkenbasten doosjes en de onafgemaakte boog en pijlen – had hij ook echt bij zich. Zijn maag- en darminhoud zijn uitgebreid bestudeerd, dus ook zijn laatste maaltijden zijn bekend. De wond aan zijn hand, de tatoeages, zijn versleten rug en zijn lactose-intolerantie zijn ook niet verzonnen, en er zijn nog veel meer ware feiten te ontdekken die hier niet allemaal op te noemen zijn. Maar het waarom van Ötzi’s dood blijft een mysterie... Of toch niet?

Voorgelezen door Olaf Malmberg

Het meisje van Egtved 4.jpeg

Het meisje van Egtved

Odilia – het meisje van Egtved – blikt terug op haar leven. Anno 2018 ligt ze opgebaard in een glazen kist in een Deens museum, en trekt ze nieuwsgierige bezoekers uit alle windstreken. Maar wie was zij, en waarom stierf ze, nog maar achttien zomers jong? Ze vertelt het verhaal over haar veelbewogen leven in de bronstijd, dat een drastische wending nam toen ze nog maar een kind was.

 

Deze Original van tien afleveringen gaat over het beroemde meisje van Egtved uit Denemarken. In de bronstijd, rond 1370 voor Christus, werd ze in een kist, gemaakt van een uitgeholde eikenboom, begraven onder een enorme grafheuvel. Ze droeg een bijzonder kostuum: een naveltruitje, een kort rokje van wollen koorden en een versierde bronzen schijf om haar middel. Ze was 16 tot 18 jaar toen ze stierf. Aan haar voeten en bij haar hoofd lagen de gecremeerde botten van een 5- tot 6-jarig kind. In 2015 wees isotopenonderzoek uit dat ze niet uit Denemarken afkomstig was, maar waarschijnlijk uit het Zwarte Woud, duizend kilometer naar het zuiden. In de laatste twee jaar van haar leven maakte ze die reis zelfs twee keer! In dit verhaal verwerkte ik de nieuwste wetenschappelijke inzichten over de rol van kostuum, handel, religie en vrouwen in de bronstijd.

Voorgelezen door Sjoukje Hoogma

bottom of page