Een Storytel Original is een verhaal dat speciaal is geschreven als luisterboek. Maar het is geen gewoon luisterboek: het verhaal bestaat uit meerdere afleveringen! Je kunt het dus net als een Netflixserie bingen, maar ook de afleveringen rustig een voor een luisteren (of als e-book lezen) op momenten dat je tijd hebt. Mijn Originals spelen zich af in een ver verleden en zijn net als mijn boeken gebaseerd op echte vondsten en vindplaatsen, maar er is één groot verschil: ze zijn niet geschreven voor kinderen... Ben je nieuwsgierig geworden? Ga dan naar de website van Storytel en bekijk wat ze allemaal te bieden hebben; vaak is er een gratis probeerperiode. Veel luisterplezier!

Het meisje van Egtved 4.jpeg

Het meisje van Egtved

Odilia – het meisje van Egtved – blikt terug op haar leven. Anno 2018 ligt ze opgebaard in een glazen kist in een Deens museum, en trekt ze nieuwsgierige bezoekers uit alle windstreken. Maar wie was zij, en waarom stierf ze, nog maar achttien zomers jong? Ze vertelt het verhaal over haar veelbewogen leven in de bronstijd, dat een drastische wending nam toen ze nog maar een kind was.

 

Deze Original van tien afleveringen gaat over het beroemde meisje van Egtved uit Denemarken. In de bronstijd, rond 1370 voor Christus, werd ze in een kist, gemaakt van een uitgeholde eikenboom, begraven onder een enorme grafheuvel. Ze droeg een bijzonder kostuum: een naveltruitje, een kort rokje van wollen koorden en een versierde bronzen schijf om haar middel. Ze was 16 tot 18 jaar toen ze stierf. Aan haar voeten en bij haar hoofd lagen de gecremeerde botten van een 5- tot 6-jarig kind. In 2015 wees isotopenonderzoek uit dat ze niet uit Denemarken afkomstig was, maar waarschijnlijk uit het Zwarte Woud, duizend kilometer naar het zuiden. In de laatste twee jaar van haar leven maakte ze die reis zelfs twee keer!

 

In Het meisje van Egtved verwerkte ik daarnaast de nieuwste wetenschappelijke inzichten over de rol van kostuum, handel, religie en vrouwen in de bronstijd.

ritrovamento_2.jpg

Coming soon...

Op het moment ben ik bezig aan een splinternieuwe Original. Weer staat een echte vondst - of eigenlijk een persoon - centraal, en neem ik jullie duizenden jaren mee terug in de tijd. De hoofdpersoon is dit keer een echte beroemdheid, en heeft de twijfelachtige eer om het best onderzochte menselijk lichaam ter wereld te zijn... De Original staat gepland voor september 2020. Binnenkort meer!

/ © 2020 Linda Dielemans

    • Instagram - Black Circle